IRHA(BOGÁR) – állat (családnév) közönséges irhabogár
(Fotó: közönséges irhabogár)
Trox sabulosus közönséges irhabogár.

irhabogárfélék - Trogidae
Trox cadaverinus nagy irhabogár.
Trox eversmannii homoki irhabogár.
Trox hispidus niger gömböc irhabogár.
Trox perrisii fészeklakó irhabogár.
Trox sabulosus közönséges irhabogár.
Trox scaber rövidsörtés irhabogár.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Az irhabogarak (Trogidae) általában kistermetű, tojásdad alakú, felül erősen domború, alul teljesen lapos, fekete bogarak. Legnagyobb méretű fajuk Ausztráliában él. Fontos határozóbélyegük az előtor kiemelkedő és bemélyedő elemekből álló vésete. Szárnyfedőiken a legtöbb esetben sorokban elhelyezkedő szemölcsök, pikkelyszerű szőrök és szőrcsomók vannak, ezeket azonban gyakran elfedi a felület egyenetlenségeibe tapadó talaj és törmelék.
Szemük ép, nem bemetszett, lábaik karcsúak, karmaik erősek.
Az irhabogarak lárvái és imágói elpusztult állatok maradványain (száraz dögön, inas csontokon, bőrökön) illetve ragadozó madarak köpetein, ragadozó és dögevő emlősök ürülékén élnek, amelyek szintén állati maradványokat tartalmaznak. A tetemeket megszálló, azok lebontásában részt vevő rovarok sorában az utolsók között érkeznek. A lárvák ragadozó és
dögevő madarak és emlősök fészkében vagy a tetemeken fejlődnek; amikor nem táplálkoznak, az aljzatba készített függőleges járatokba húzódnak vissza. A kifejlett bogarak általában alkonyatkor és éjszaka aktívak.
A család fajai Antarktika kivételével az összes kontinensen élnek. Ma nagyjából 300 faj ismert, amelyeket 3 genuszba (Trox Fabricius, 1775, Omorgus Erichson, 1847 és Polynoncus Burmeister, 1876) sorolnak. Európában BARAUD (1992) szerint 17 faj fordul elő. A 6 magyarországi faj a Trox Fabricius, 1777 genuszba tartozik; ENDRŐDI (1956) munkája alapján könnyen meghatározhatók.

Zene: -