Zoo Kecskemét (2016)

A kisebb állatkertek közé tartozik a kecskeméti, ráadásul beékelődött a közút és a vasút közé. Az ott dolgozó szakemberek viszont mindent megtesznek a vonzó állatkert megteremtése érdekében. Legyen itt igazolásnak egy a lábát gyorsan szedő apróság sebtében elmondott kommentje.


Ritka az olyan kert, ahol egy helyről három fácán alfaj is megfigyelhető. Feltételezem, hogy a madarak gyors egymás utáni kiáltása, egy beidegződött koreográfia eredménye. Megszólalásuk sorrendje: arany- ezüst- és vadászfácán (a fotón egy ezüstfácán látható).

Visszafogottan gágognak a Kárpát-medencében is rendszeresen fészkelő nyári ludak, mégis kiérződik hangjuk erőssége. A legnagyobb termetű európai vadlúd. Hossza nyolcvan centiméter, szárnyfesztávolsága százötven-száznyolcvan centiméter, testtömege két és fél-négy kilogramm. Hínárfélékkel, nádhajtásokkal és fűfélékkel táplálkozik. Ősszel csapatostól járnak rá a kukoricatarlóra. Ebben az időszakban jóformán csak itt lelnek élelmet maguknak. Télen a hó alól is kikaparják a kukoricaszemeket. Igényli a háborítatlan környezetet. Nagy csapatokban vonulnak, jellegzetes v-alakban repülnek.

Gondozói kísérettel kereshettük fel a bengáli tigrist. Vadon élő állománya jelentősen megcsappant: természetes élőhelyének túlnépesedése és a nyakló nélküli vadászat miatt. Egy kifejlett állat hossza két és fél méter, farka nyolcvan centiméter, súlya száznyolcvan-kettőszázötven kilogramm. Kiszemelt áldozatát általában a magas fűben lopódzva, a legnagyobb csendben megközelíti és annak hátára ugorva átharapja ütőerét. Egyszerre két-három utódot hoz világra. A felvétel elején a hörgő hangja lesz megfigyelhető, a végén pedig két visszafogottabb „aúúú”-val elbúcsúzik tőlünk.

Menjünk be a majomházba. A nyári lúd felvételen kiválóan hallható volt a kert közelében húzódó főútvonal zajos forgalma. Innen pedig tájékozódjunk a vasútról.


De, ha már itt vagyunk, ne feledkezzünk meg a majmokról sem:balra gyűrűsfarkú maki hallható (kedves hangocska), középen sárgaszakállas maki (kummogó hang) jobbra pedig mókusmajom (csiripelő hang). A fotón egy sárgaszakállas maki látható.

Pompázatos a széttárt farok tollal pózoló páva és sajátosan érdekes a hangja is. A hosszasan csendben lévő madarat egy ártatlan trükkhöz folyamodva mégis sikerült megszólalásra bírni...


A továbbiakban nem sikerült direktbe rögzíteni őket. Az ormányos medvéknél időzve készült a következő felvétel.
Leginkább telihold idején vagy február környékén a párzási időszakban hallható a vörös róka. Rekedtes kiáltását könnyen összetéveszthetjük egy nagyobb testű madár vélt hangjával. Látványetetésre tartunk...

Magyarországon a fácán számos alfaját telepítetté, illetve vonták tenyésztésbe. Ezek idővel egymással kereszteződtek, és így jött létre az a hibrid, amit ma vadászfácánnak nevezünk.

Békebeli, idilli hangulat terjed szét az ázsiai kiskarmú vidra medencéje körül. A tőle megszokott hangos sivítás helyett madárszerű csipogást hallhatunk hosszasabban.
A városlakók előtt nem ismeretlen a dolmányos varjú hangja. Egyre több állat költözik be a jelentősebb településekre, nagyobb részt az élelemhez való könnyebb hozzájutás miatt.

Aligha akad olyan városlakó hazánkfia, akinek ne lenne véleménye a galambokról. Akár így vélekedünk róluk, akár úgy, ne etessük őket közterületen. A következő felvételen házigalamb lesz hallható.

Argentína, Brazília, Bolívia, Paraguay és Uruguay nyílt füves térségeinek lakója a nandu, de keresi a bokros, magas füvek takarását is. Magvakat, rovarokat és fűféléket vesz magához tápláléknak. A dörgő hímek násztánccal imponálnak a tojóknak és erős rúgásokkal űzik el a rivális hímeket. Egy hím több tojóval is párosodik és egy földbe kapart gödörbe rakja tojását. A fészekalj 13-17 tojásból áll. A hím egy-két tojást tesz ki a fészken kívül, hogy a ragadozó madarak ne támadják meg a fészket. Egyedül a hím kotlik. A fiókák 36 órán belül kikelnek. Az utódok fészekhagyók. A csibék 6 hónapon belül érik el a felnőtt méreteket. A felvétel első két részletében a mikrofon mögött szólalt meg a nandu, a harmadik esetben elölről; az emberi fül számára az egyik legmélyebb hangtartománnyal rendelkező állat.

A hazai állatkertekben gyakran találkozhatunk a kacagó gerlével. Hálás fajnak számít, mert folyamatosan hallatja a hangját. A „kukrú” mellett az emberéhez hasonlatos kacagása is lefülelhető lesz.

Van úgy, hogy hosszasan várakozunk egy-egy állat kifutója előtt és ahhoz képest vajmi csekélynek tűnik az eredmény. Nem szabad elégedetlennek lenni ilyenkor, mert a szerencse forgandó. A kis sándorpapagáj nem tett ki magáért ezúttal, majd legközelebb.

Egy újabb látványetetés következik, mégpedig a mocsári macska vagy más néven a mocsári hiúzé.

Kínában a házastársi hűség és boldogság jelképévé vált: vízbe ugorva kergetik egymást a mandarinrécék…

A lisztmajmocska vagy más néven a gyapjasfejű tamarin kifutója előtt álltunk meg. Másként esett meg, mint ahogyan elterveztük; főszereplővé a hangosan csipogó verebek váltak.

Macskabagoly és vörös vércse konfliktushelyzet: nem eszik olyan forrón a kását. Egy kis repkedéssel pedig levezethető a felgyülemlett feszültség. Egyébként kimondottan kedvelem a természetben felnövekedett macskabagoly hangját. Fiókanevelés idején, akár életveszélyes is lehet a támadása.

Etetésre megérkeztünk az ormányos medvékhez. Fokozatosan elcsendesednek evés közben és talán emiatt is egyre fülbeszökőbbé válik a dróthálós kerítés és egy fémlemez zörgése.

Nem mérte bőven a vörös ásólúd sem: három felvételből készítettem egyet.

Ma már csak Felső-Egyiptomban fészkel a nílusi lúd. A hím hangja fojtott kiáltás, a tojóé hápogás szerű.

Mélyen a zsebünkbe nyúltunk a szajkó szóra bírásáért...


Később megpróbáltuk türelemmel elérni...

Állatkerti barangolásunk utolsó állomása következik. Kinyílik előttünk egy vasajtó és erős szag csapja meg az orrunkat. Minél bizarrabb vagy intenzívebb egy állattól származó szag, annál inkább biztosabbak lehetünk veszélyességében.

(Hangminőség: 24 bit, 48 kHz.)